Batony białkowe – na co zwrócić uwagę?

Produkty te możemy znaleźć nie tylko w punktach z suplementami diety, ale także coraz częściej w hipermarketach czy też osiedlowych sklepach. Niestety nie wszystko złoto co się świeci! Wśród niezliczonej ilości produktów znajdziemy zarówno batony, które pomimo napisu „high protein” z powodzeniem mogłyby znaleźć się na półce obok Snickersa, ale są także na rynku producenci którzy podchodzą do sprawy z rozsądkiem i oferują nam baton warty naszej uwagi.

Na co przede wszystkim zwrócić uwagę? Minimalizm. Im mniej składników w produkcie tym lepiej dla nas. Powinno nam zależeć na tym, aby w batonie źródłem białka były przede wszystkim białka mleczne, a najlepiej białko serwatkowe. Co więcej, składnik ten powinien znajdować się na początku listy składników (w Polsce producent ma obowiązek podać zawartość składnika w produkcie na etykiecie w ilości od największej do najmniejszej).

DOBRE PRZYKŁADY BATONÓW BIAŁKOWYCH 

Quest Protein Bar Baton (60 g)

Cena: 10,99 zł za 21 g białka mleczne

Składniki: kompleks białkowy (izolat białka mleka, izolat białka serwatkowego), błonnik, migdały, woda, ciasteczka czekoladowe (10%) – kompleks białkowy, dekstryna, kakao, masło kakaowe, aromat, lecytyna słonecznikowa, olej kokosowy, zagęszczacz – guma ksantanowa, soda, sól morska, substancje słodzące – sukraloza i glikozydy stewiolowe, kawałki o smaku białej czekolady (5%) (masło kakaowe, izolat białka mleka, erytrytol, aromaty, sól morska, słodziki – sukraloza, glikozydy stewiolowe), olej palmowy, barwnik (węglan wapnia).

ISS Oh Yeah One Bar (60 g)

Cena: 10,99 zł za 20 g białka

Składniki: mieszanka białkowa (mieszanka Oh Yeah!® – izolat białka serwatkowego, izolat białka mleka), izomaltooligosacharydy (błonnik prebiotyczny), olej palmowy, gliceryna, maltitol, migdały, kokos, kakao w proszku, aromaty naturalne, emulgator – lecytyna sojowa, cukier, sól morska, skrobia z tapioki, węglan wapnia, sukraloza.

W obu przypadkach na pierwszym miejscu (czyli w największej ilości w produkcie) występuje mieszanina wartościowych białek mlecznych.

ZŁE PRZYKŁADY BATONÓW BIAŁKOWYCH 

INKOSPOR X-Treme Protein XXL (100 g)

Cena: 13,98 zł za 30,3 g białka

Składniki: mleczna czekolada (19%) (cukier, masło kakaowe, mleko pełne w pudrze, masa kakaowa, emulgator: lecytyna sojowa, aromat), białka mleka, karmel (11%) mleko skondensowane słodzone, syrop glukozowy, olej roślinny, cukier, syrop karmelizowany, emulgator – mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych; sól, aromat), syrop z cukru inwertowanego, syrop glukozowy, migdały (8,4%), substancja utrzymująca wilgotność – gliceryna; hydrolizat białka kolagenowego, hydrolizat białka pszenicznego, białko sojowe, granulat sojowy, aromat, witaminy: witamina C (kwas askorbinowy), amid kwasu nikotynowego, witamina E (octan D-alfa-tokoferylu), D-pantotenian wapnia, witamina B6 (chlorowodorek pirydoksyny), witamina B2 (ryboflawina), witamina B1 (chlorowodorek tiaminy), kwas foliowy, witamina B12 (cyjanokobalamina); sól.

OLIMP Matrix Pro 32 Bar (80 g)

Cena: 6,98 zł za 26,3 g białka

Składniki: Protein blend (białko mleka, białko sojowe, hydrolizat glutenu pszennego), substancja wypełniająca – polidekstroza, biała czekolada z substancją słodząca 17,5 % (substancja słodząca – maltitol, masło kakaowe, mleko w proszku, emulgator – lecytyna sojowa, wanilia), syrop sorbitolowy, hydrolizat żelatyny, substancja utrzymująca wilgoć – glicerol, 2% wiórki kokosowe, olej słonecznikowy, maltodekstryna, składniki mineralne (sól potasowa kwasu ortofosforowego, sól wapniowa kwasu ortofosforowego, cytrynian sodu, tlenek magnezu, difosforan żelazowy, tlenek cynku, siarczan miedzi, siarczan manganu, jodek potasu, selenin sodu), aromaty, emulgator – lecytyna sojowa, regulator kwasowości – kwas cytrynowy; substancja słodząca – sukraloza, witaminy (kwas L-askorbinowy – wit. C, nikotynamid – niacyna, octan DL-α-tokoferylu – wit. E, D-pantotenian wapnia – kwas pantotenowy, ryboflawina – wit. B2, chlorowodorek pirydoksyny – wit. B6, chlorowodorek tiaminy – wit. B1, octan retinylu – wit. A, kwas pteroilomonoglutaminowy – folian, D-biotyna, cholekalcyferol – wit. D, cyjanokobalamina – wit. B12), sól.

Sante Go On! Protein Bar (50 g)

Cena 2,59 zł za 9,7 g białka

Składniki: Syrop glukozowy, czekolada 25% (masa kakaowa, cukier, masło kakaowe, emulgatory: lecytyny (z soi), naturalny aromat waniliowy), białka mleka (WPC 80), tłuszcz palmowy, inulina 5%, substancja utrzymująca wilgoć: sorbitol; naturalny aromat waniliowy, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, emulgator: lecytyny (z soi).

W pierwszym przypadku na pierwszy miejscu znajduje się czekolada mleczna, a dopiero na kolejnej pozycji znajdziemy białka mleka. Co więcej w produkcie występują znaczne ilości białek o niskiej wartości odżywczej (hydrolizat białka kolagenowego, hydrolizat białka pszenicznego, białko sojowe, granulat sojowy), które zwiększają ogólną pulę białka w produkcie, jednak są źródłem aminokwasów o małym potencjale anabolicznym.

W drugim przypadku w mieszaninie białek (ang. „protein blend”) znajdziemy białka mleka (mile widziane), ale także białko sojowe oraz hydrolizat glutenu pszenicznego (białka o małym potencjale anabolicznym).

Ostatni baton z kolei zawiera białka mleczne, ale w składzie produktu na pierwszym miejscu znajdziemy syrop glukozowy oraz czekoladę, co oczywiście nie pozostaje bez wpływy na całokształt produktu. W 50 g porcji znajdziemy, aż 15 g cukrów (łyżka cukru).

CUKIER KRZEPI!

W przypadku osoby, która wykonała solidny trening (czyt. uszczuplający zasoby glikogenu mięśniowego), cukier dodany do produktu nie będzie miał specjalnie negatywnego wpływu. Mało tego, zostanie przede wszystkim wykorzystany do uzupełnienia glikogenu mięśniowego oraz wątrobowego. Czy jednak nie lepiej zjeść banana lub inny świeży owoc, który poza cukrami dostarczy nam mieszaniny składników mineralnych, witamin i innych substancji bioaktywnych.

Zwróć uwagę, że w batonach firmy Quest oraz ISS zawartość cukru w produktach wynosi 1 gram, natomiast w produktach Sante oraz Inkospor 15 gramów. Niektórzy producenci, aby uzyskać odpowiednią słodkość produktu dodają naturalne substancje słodzące (poliole). W przypadku firmy Olimp, zawartość polioli w batonie wynosi blisko 16 g. Dla większości osób substancje te są neutralne, jednak zaliczane są one do grupy węglowodanów łatwo fermentujących w jelitach (FODMAP), dlatego też ich konsumpcja przez niektóre osoby może potęgować ryzyko wystąpienia problemów żołądkowo-jelitowych.

NIESZCZĘSNE TŁUSZCZE 

W produktach znajdziemy także tłuszcze, najczęściej ich źródłem są tłuszcze roślinne (tłuszcz kakaowy, olej palmowy, olej kokosowy, olej słonecznikowy). Znajdują się one w produkcie przede wszystkim ze względu na zwoje właściwości technologiczno-sensoryczne (poprawiają teksturę produktu i wpływają pozytywnie na jego smak).

Nie są to duże ilości, ale w mojej opinii korzystniejszym źródłem tłuszczów w diecie będą oliwki, oliwa z oliwek, orzechy, awokado czy też tłuste ryby morskie, ale dyskutujemy o batonach białkowych, a nie wzorcowym modelu żywieniowych. W związku z tym sugeruję nie popadać w paranoje. Jeżeli zdarzy nam się zjeść baton białkowy od czasu do czasu nie podupadniemy na zdrowiu.

EKONOMIA, CZYLI CZY TO SIĘ OPŁACA?

Cena jest największym minusem batonów białkowych. Dlaczego? Za 25 gramów białka serwatkowego (np. izolatu białka serwatkowego firmy Olimp) zapłacimy około 3 złotych. W kieszeni pozostaje nam około 7 złotych, które możemy wydać na orzechy oraz świeży owoc. Nikt jednak nie sprzedaje odżywki białkowej w sklepie na porcje (jeszcze?), dlatego równie dobrym rozwiązaniem byłby zakup jogurtu odtłuszczonego czy też serka wiejskiego.

WERDYKT

Uważam, że są lepsze alternatywy dla batonów białkowych (np. wożenie ze sobą kilku porcji odżywki białkowej), jednak jeżeli uważasz że lepszym rozwiązaniem w podróży lub w innej sytuacji będzie baton białkowy, zanim sięgniesz po konkretny produkt sprawdź dokładnie jego etykietę, zwracając szczególną uwagę na źródło białka oraz zawartość cukrów i trzymaj się zasady – im mniej, tym lepiej.

Leave A Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *